Wat betekent eten voor jou? Geniet je ervan of eet je omdat het moet? Voel je je schuldig na iets lekkers? Of overeet je juist snel? Hoe is simpelweg jouw relatie met voeding? In deze blog vertel ik meer over de relatie met voeding, waar het vandaan komt en geef ik je een aantal tips over hoe je dit kan verbeteren.
Wat is een goede relatie met voeding?
We hebben allemaal een bepaalde relatie met eten. Dit kan zowel positief als negatief zijn. De één geniet optimaal van eten, de ander eet omdat het moet. De één geniet van een stukje taart en de ander voelt zich als snel schuldig bij het eten van iets lekkers.
In mijn ogen is jouw relatie met eten goed wanneer jij het belang inziet van gezonde voeding, maar ook op z’n tijd lekker kan genieten van iets lekkers zonder je schuldig te voelen. Wat ik bijvoorbeeld veel zie is dat wanneer je wat kilo’s kwijt wil de hele levensstijl in één keer drastisch wordt omgegooid. Je ontzegt jezelf alles wat ‘niet mag’ en gaat opeens heel weinig eten. Dit hou je misschien twee weken vol en gaat dan de mist in. Je voelt je schuldig en denkt ‘nu heeft het toch al geen zin meer’. Vervolgens ga je jezelf overeten met alles wat je jezelf al die tijd verbiedt. Dit is geen gezonde relatie met voeding en erg zonde, want dit is totaal niet nodig.
Wat beïnvloedt jouw relatie met voeding?
Van kleins af aan worden ons al dingen aangeleerd wat invloed kan hebben op onze huidige relatie met eten. Vaak is vroeger aangeleerd je bord leeg te eten, ook wanneer je vol zit. Dit kan er nu voor zorgen dat jij het moeilijk vindt om naar je lichaam te luisteren en dus altijd doorgaat tot je niet meer kan en het eten op is. Het duurt even voor je hersenen een seintje krijgen dat je voldoende hebt gegeten en je maag vol zit. Daarom is het zo belangrijk om de tijd te nemen voor je maaltijd. Eet rustig, kauw goed en eet met zo min mogelijk afleiding. Heb je genoeg? Stop dan ook met eten, ook als je bord nog niet leeg is.
Een andere zeer belangrijke reden waarom jouw relatie met voeding niet altijd even lekker loopt is dat we in een erge dieetcultuur leven. De verschillende diëten vliegen je om de oren en beloven je een strak lichaam binnen vier weken. Je kan niet veel kilo’s in korte tijd verliezen. Misschien qua kilo’s wel, maar wat je wil is vet verliezen en dat duurt lang. Dit vraagt geduld en discipline. Laat het diëten daarom los en focus je op een gezond lijf.
Tips om je relatie met voeding te verbeteren
Bestempel producten niet meer als ‘goed’ of ‘slecht’
Je zal zien dat dit al een heel groot verschil gaat maken. Je brein werkt namelijk zo dat we juist datgene willen hebben wat we eigenlijk niet mogen of kunnen krijgen. Als jij ‘s avonds zin hebt in iets lekkers en je hebt een reep chocola in huis (wat je in jouw ogen eigenlijk niet mag), maar je hebt ook verse aardbeien (die gezond zijn) dan zullen je hersenen eerder neigen naar die reep chocola. Zo werkt het nou eenmaal. Je zal zien dat als je producten niet meer als ‘goed’ of ‘slecht’ bestempeld je net zo graag een bakje verse aardbeien eet dan die reep chocola.
Stop met diëten en werk aan een gezonde levensstijl
Stop voor eens en voor altijd met diëten. Er bestaat geen quick fix om die kilo’s te verliezen. Het duurt lang voor je al die kilo’s eraan eet en het zal ook lang duren voor je dit vet verliest. Beide gebeurt geleidelijk en afvallen kost tijd, geduld en discipline. Focus je daarom op een gezonde levensstijl en niet op dat cijfertje op de weegschaal. Je eet gezond omdat dit beter is voor je lichaam, omdat je er meer energie door krijgt, omdat je buik minder opgezet is en ga zo maar door. Genoeg redenen te bedenken waarom jij je focust op een gezonde levensstijl in plaats van op een cijfertje.
Leer jezelf te luisteren naar je lichaam
Leer jezelf aan te voelen wanneer je vol zit en wanneer je echt trek hebt. Heb je écht zin in die reep chocola of heb je gewoon behoefte aan rust en ontspanning. Eet je uit verveling of emotie of heb je écht trek? Probeer dit voor jezelf te achterhalen door je constant af te vragen waar iets vandaan komt. Mijn tip als je echt zin hebt in chocola om een volledige maaltijd te maken mét een stukje chocola. Eet er bijvoorbeeld twee of drie rijstwafels bij met gezonde smeersels. Grote kans dat je daarna een verzadigd gevoel hebt en toch datgene gegeten hebt waar je zoveel zin in had.
Zet kleine stappen en behaal zo je doel
Alles in één keer omgooien werkt misschien voor sommigen, maar voor de meeste van ons houden we dat maar een kleine periode vol. Het gaat om een levensstijl en niet om een korte termijn oplossing. Zet daarom steeds kleine stappen op weg naar je doel en geniet van het proces. Start bijvoorbeeld met twee stuks fruit per dag (ook in het weekend), wandel dagelijks 30 minuten buiten in de natuur en bereid je maaltijden met verse producten. Als dit in je systeem zit ga je verder met nieuwe kleinere doelen. Eet bij elke maaltijd (ontbijt, lunch, diner en snacks) iets van groente of fruit en vervang alle snelle koolhydraten door de langzame en gezondere varianten (volkoren pasta, zilvervliesrijst, volkoren brood).
Besef dat je gezonde levensstijl niet met één taartje is verpest
Eén product gaat er niet voor zorgen dat jij gezond of ongezond leeft. Het gaat om het gehele plaatje. Als je iemand vraagt of spinazie gezond is zal iedereen zeggen van wel, maar een eetpatroon wat alleen bestaat uit spinazie is niet gezond. Variatie is hier erg belangrijk en één product kan er niet voor zorgen dat jij een gezond eetpatroon hebt. Daarentegen staat dat als jij iemand vraagt of een taartje gezond is zal iedereen zeggen van niet, maar een taartje past prima met mate binnen een gezond eetpatroon. Snap je m’n punt? Focus je op het proces en geniet ervan!