Ken je dat? Je wil gezond eten, maar je valt steeds terug in dezelfde maaltijden. Je maakt vol goede moed een weekschema, maar na een paar dagen houd je het niet meer vol. ‘s Ochtends eet je een warm havermoutje, ‘s middags eet je crackers met avocado en ei en ‘s avonds eet je pasta, rijst of aardappelen met groenten. Klinkt gezond en toch kan je eetpatroon wel een upgrade gebruiken.
Wanneer heb je voor het laatst een nieuw product geprobeerd? Iets wat je nog niet kende? Pastinaak, knolselderij of kaki?
Herkenbaar? Geen zorgen, je bent niet de enige! Veel mensen vinden het lastig om te variëren in hun voeding en dit is een veelgemaakte fout. Variatie is juist zo belangrijk voor je gezondheid. Iedere soort groenten, fruit of noot heeft weer eigen voordelen en alles wat je eet wordt een deeltje van jou. In deze blog deel ik vier praktische tips die je helpen om meer te variëren in je voeding, zonder dat dit je veel tijd of moeite kost.
Een kleine stap kan al een groot verschil maken. Probeer wekelijks minstens één nieuw product. Super leuk om met dit ene product een recept op te zoeken en daarmee aan de slag te gaan. Zo ontdek je nieuwe smaken die je misschien wel heel erg lekker vindt. Denk bijvoorbeeld aan pompoen, venkel, pastinaak, knolselderij, kaki, koolrabi, rabarber of aardpeer.
Daarnaast zijn knolgroenten zoals pompoen, pastinaak, knolselderij en zoete aardappel super gezond voor onze darmen want ze bevatten lekker veel vezels. Het proberen waard dus om ze wekelijks een aantal keer op het menu te zetten!
Zorg voor drie soorten gerechten die je wekelijks één of twee keer laat terugkomen en iedere week geef je er net een andere draai aan. Een ander soort groenten of fruit, andere noten, pitten of zaden en kruiden. Lekker variëren dus!
Denk aan verschillende soorten fruit (banaan, kaki, blauwe bessen, bramen, mango), noten, pitten en zaden (chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, pijnboompitten, pompoenpitten, walnoten, cashewnoten, paranoten) en groenten (wortel, courgette, pompoen, avocado).
Vul je boodschappenkar met groenten en neem van alles mee. Koop een aantal basisproducten, iets wat in de aanbieding is en iets wat je nog niet kent.
Veel Nederlanders ontbijten iedere dag met een boterham of een schaaltje yoghurt. Dit kan erg storend zijn voor de darmen én er mist een hoop variatie.
Wen jezelf aan om iets wat je vandaag eet, morgen en overmorgen niet te eten. Dus eet je vanochtend kokosyoghurt met fruit en noten, dan eet je morgen bijvoorbeeld een groenteomelet en overmorgen een warm havermoutje. Die dag erna kun je dan weer kokosyoghurt eten. En zorg ervoor dat je iedere keer weer ander fruit en noten, pitten en zaden toevoegt. Easy as it is en een hele grote win!
Een typisch Nederlands voedingspatroon bevat veel brood, zuivel en 's avonds een AVG'tje, pasta of rijst. Wen jezelf aan om niet twee keer per dag eenzelfde soort gerecht te eten. Dus ontbijt je met crackers of brood? Dan eet je 's middags een salade, soepje of bijvoorbeeld een omelet. Zo houd je het gevarieerd en daag je jezelf uit om iets nieuws te proberen. Dat maakt het ook veel leuker én lekkerder!
Met deze tips ga je meer variatie aanbrengen in je eetpatroon. En onthoud - het hoeft niet perfect. Heb er vooral veel plezier in en ontdek nieuwe smaken en ingrediënten.
Wil je wekelijks een eetschema ontvangen met drie orthomoleculaire recepten voor vijf dagen per week? Dan is dit wellicht iets voor je 👉🏼 Orthomoleculaire weekmenu's. Ontdek de kracht van orthomoleculaire voeding met deze weekmenu’s en ervaar een verschil in energie en gezondheid. Maandelijks opzegbaar, dus je zit nergens aan vast.
Leefstijladvies
Inspiratie
Op locatie
Over Foodbenefits
Contact
Let op: Mijn advies bevat uitsluitend handvatten voor een gezondere leefstijl en is geen vervanging van medisch onderzoek. Ik ben geen arts en er wordt dus geen diagnose gesteld. Neem bij (acute) gezondheidsklachten óók contact op met uw medisch specialist of huisarts.
Laat je gegevens achter en ontvang mijn gratis download ‘Upgrade je koelkast‘ direct in je inbox. Met deze ingrediëntenlijst wordt het een makkie om je koelkast gezond te vullen.