2021 was opnieuw een jaar dat we snel achter ons willen laten. Zowel mentaal als fysiek gezond blijven, werken vanuit huis, weinig sociale contacten en financiële onzekerheid. Voor velen van ons was het opnieuw een jaar met uitdaging. December staat voor veel mensen in het teken van rust, familie, reflecteren en vooruitkijken. Hoe is de laatste maand van jaar bij jou gegaan? Heb je nieuwe doelen gesteld voor 2022? En hoe zit het met je goede voornemens?
Eén van de voornemens die ieder jaar weer bij veel mensen terugkomt is natuurlijk gezonder leven en wat kilo’s kwijt willen. Je krijgt waarschijnlijk komende dagen veel nieuwsbrieven, blogs en artikelen te zien waarin te lezen is hoe je je goede voornemens volhoudt. En daarom gaat deze nieuwsbrief niet over hóe je ze volhoudt, maar wáarom.
JE GEZONDHEID
Je gezondheid is het allerbelangrijkste goed wat er is. We worden met z’n allen steeds ouder maar onderzoekers stellen ook dat we ongezonder zijn dan onze ouders op deze leeftijd. Aandoeningen als obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, maar ook mentale ziektes zoals Alzheimer en depressies nemen alsmaar toe. Welvaartziektes worden ze ook wel genoemd.
Een aantal feiten op een rij
* Uit een studie van de WHO blijkt dat naar verwachting het aantal mensen met dementie wereldwijd in 2030 met 40% is toegenomen ten opzichte van 2019.
* Van de huidige volwassen Nederlanders van 45 jaar en ouder krijgt naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2.
* Maar liefst de helft van de volwassen Nederlanders van 18 jaar en ouder is te zwaar en bijna 14% heeft obesitas. Wereldwijd kampt ongeveer een derde met overgewicht.
In tegenstelling tot onze voorouders in de prehistorie hebben we constant voedsel tot onze beschikking. We hoeven zelfs de deur niet meer uit want het kan binnen 10 minuten bij je thuis worden bezorgd. We eten nagenoeg de hele dag door en alles moet vooral lekker zijn.
Onze levensstijl is veranderd en dat zien we terug in de cijfers. Als we even kijken naar een gemiddeld eetpatroon in Nederland komen we chronisch voedingsstoffen te kort. We eten veel koolhydraten, relatief weinig groente en fruit en veel bewerkte voeding uit de fabriek.
Bij een chronisch tekort aan voedingsstoffen kunnen de cellen in jouw lichaam hun werk niet meer goed doen. Er komen teveel toxische stoffen binnen die je lichaam zelf niet meer kan opruimen. Dit zorgt voor (laaggradige) ontstekingen. Ontstekingen waar je in eerste instantie niks van merkt maar die uiteindelijk bepaalde klachten en ziektes veroorzaken.
Ziekte van Crohn, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 zijn voorbeelden. Ook onze hersenen hebben iedere dag voldoende vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Op de korte termijn (denk aan concentratie en gemoedstoestand), maar zeker op de lange termijn (denk aan zolang mogelijk vitaal blijven en ziektes als Alzheimer, depressies en burn outs voorkomen).
Hoe ga je aan deze voedingsstoffen komen als je je groente en fruit (minimaal 500 gram per dag), goede vetten en eiwitten niet binnen krijgt?
Ons lichaam heeft een heel groot zelfherstellend vermogen. Het kan veel oplossen zonder dat we daar medicijnen of andere hulpstukken bij nodig hebben. Zolang je je lichaam maar geeft wat het nodig heeft.
En DAAROM ga jij dit jaar je goede voornemens volhouden. Het hoeft niet perfect. Je hebt iedere maaltijd weer een nieuwe kans om de juiste keuze te maken. Zorg voor consistentie, zorg dat 80% gezond is. Niet alleen voor op de korte termijn, maar je hele leven lang.
ZELFLIEFDE
Jij gaat dit jaar aan jezelf werken vanuit liefde. Als je je bewust bent van wat JIJ nodig hebt ben je een stuk liever voor jezelf én voor de mensen om je heen.
Als je 30 bent wil je het lichaam wat je had toen je 20 was. Als je 50 bent wil je het lichaam wat je had toen je 40 was. Als je 70 bent wil je het lichaam wat je had toen je 60 was. Tegen de zomer gaan we weer met z’n allen aan de afslankshakes in de hoop nog een paar kilo te verliezen voor de vakantie.
Is het niet zonde van je tijd om je alsmaar druk te maken over je gewicht? Over dat getal op de weegschaal? We denken vaak ‘als ik dat gewicht heb bereikt kan ik weer gelukkig zijn met mezelf’. Maar zo werkt het niet.
Ik zeg niet dat je geen doelen mag hebben en een doel als ‘Ik wil 5 kilo verliezen.’ is zeker mooi streven voor komend jaar. Ik zeg alleen dat daar je geluk niet vanaf moet laten hangen. Een positief zelfbeeld en je doelen staan naast elkaar. Wees blij met wie je nu bent en werk tegelijkertijd aan een betere versie van jezelf.
De kans dat je gelukkig bent wordt groter wanneer je jezelf voedt, dankbaar bent met wat je hebt, kiest voor de dingen waar je energie uithaalt en afscheidt neemt van wat je energie kost. Of dit nu werk, spullen of mensen in je omgeving zijn.
Wees daarom een beetje liever voor jezelf. Zorg voor een goed gevoed lichaam. Neem pauze wanneer je druk bent. Drink voldoende water. Rust wanneer je lichaam dat nodig heeft. En heb de mensen om je heen lief.
‘Maar, hoe begin ik dan?’ Begin bij de basis. Zet kleine stapjes en verdiep je in de tussentijd in het menselijk lichaam en je gezondheid. Lees een boek, luister een podcast en ga erover met mensen in gesprek.
* Eet zoveel mogelijk plantaardige voeding
* Eet gevarieerd, kleurrijk en waar mogelijk biologisch
* Neem supplementen ter ondersteuning van je voeding
* Ga de natuur in en sport met regelmaat intensief
* Beperk je schermtijd en plan voldoende rust in
* Mediteer en start bijvoorbeeld met 5 min per dag
* Slaap minimaal 7 tot 8 uur per nacht
* Spreek je dankbaarheid uit en denk positief
* Wees je bewust van je eigen grenzen en geef ze aan
Kleine stapjes zijn zo belangrijk. Onze hersenen draaien zo’n 95% op de automatische piloot en maar 5% doen we bewust. Het kost dus veel energie om een gewoonte af te leren en nieuwe gewoontes te ontwikkelen. Dit duurt zo’n 1 tot 3 maanden.
‘We overschatten wat we kunnen bereiken in twee weken en onderschatten wat we kunnen bereiken in een jaar.’