Direct naar
Huidklachten
Energieklachten
Spijsverteringsklachten

Foodbenefits mail #1 Supplementen

Je gezondheid is één van de belangrijkste dingen in het leven. We denken al snel dat we gezond bezig zijn als we dagelijks een supplement nemen. Maar is dat wel zo? En waar moet je op letten bij het kopen van supplementen?

Supplementen kunnen een hele goede toevoeging zijn bij een gezonde levensstijl. Vanuit orthomoleculair oogpunt krijgen we te weinig essentiële voedingsstoffen binnen. Ons huidig voedingspatroon waarin we steeds meer bewerkt voedsel eten heeft hier deels mee te maken, maar ook onder andere door de verarming van de huidige landbouw en vervuiling van voeding en milieu. 

Voor je aan de slag gaat met supplementen is het belangrijk dat je je inleest en/of laat informeren door een specialist. Het is belangrijk dat je eerst een goede basis qua voeding neerzet. Vanuit hier kun je supplementen gaan toevoegen en verder experimenteren met wat voor jou werkt. Er zijn een aantal basisprincipes die ik graag hieronder met je deel.  

 

Welke supplementen slikken we meestal in Nederland?

  • Een multivitamine
  • Vitamine C
  • (Vervuilde) visolie

 

Welke supplementen zouden we eigenlijk moeten slikken?

  • Van oktober tot en met april vitamine D3
  • Omega 3 (in de vorm EPA of DHA en zonder omega 6)
  • Magnesium (in de vorm magnesiumtauraat, -malaat, -bisglycinaat en -citraat)
  • Vitamine B12 (als je niet of nauwelijks dierlijke producten eet)
  • Een multivitamine van goede kwaliteit

 

Waar moet je op letten bij het kopen van supplementen?

Supplementen zijn er in allerlei vormen en maten. Het kan lastig zijn om te bepalen welk merk voor jou een goede keuze is. Hieronder beschrijf ik mijn tips voor bij het kopen van supplementen.

Hoe duurder is niet direct altijd beter, maar…
Vaak is het de investering wel waard. Een duur supplement wil niet per definitie zeggen dat het ook een goed supplement is, maar over het algemeen geldt wel dat de goedkopere supplementen vaak niet de beste opneembare vorm bevatten voor het lichaam. Als je lichaam de stoffen niet goed kan opnemen plas je het gewoon weer uit of belast je je lever. Zie het als een investering in je gezondheid en doe onderzoek welke supplementen je geld waard zijn.

Koop de juiste vorm
De supplementen die je koopt wil je in de hoogst biologische beschikbaarheid nemen, zodat het lichaam de stoffen zo goed mogelijk kan opnemen.

– Vitamine D in de vorm D3. Vitamine D3 is de vorm die ons lichaam zelf aanmaakt bij voldoende uv-straling. Van vitamine D maken we een voorraadje aan, dus als je in de winter vaak op vakantie gaat is het niet nodig om bij te suppleren.

– Omega 3 in de vorm EPA of DHA en zonder omega 6. Van omega 6 krijgen we vaak al genoeg binnen. Lees hier meer over de verhouding omega 3 en omega 6.

– Magnesium in de vorm magnesiumtauraat, -malaat, -bisglycinaat en -citraat. Het is belangrijk dat het geen magnesiumoxide is. Oxide is zuurstof en werkt niet als een goede transportstof. Als er geen verbinding (zoals tauraat of malaat) achter staat is dit vaak geen goed teken. In deze blog ga ik wat verder op dit belangrijke mineraal in.

– Vitamine B12 in de vorm methyl en adenosyl als een smelttablet. Om vitamine B12 goed op te kunnen nemen is de intrinsieke factor cruciaal. De intrinsieke factor is een bestanddeel van maagsap dat geproduceerd wordt door het maagslijmvlies. Een tekort in deze vitamine komt dus niet altijd doordat we te weinig binnenkrijgen, maar kan ook te maken hebben met een verstoorde opname in het maag- en darmkanaal. Vandaar dat de vorm zo belangrijk is. Bovenstaande vormen hebben de hoogste biologische beschikbaarheid en hoeven niet meer omgezet te worden in de maag en darmen. Een smelttablet zorgt ervoor dat de vitamine via het mondslijmvlies optimaal kan worden opgenomen.

– Een multivitamine van goede kwaliteit. Let bij het kopen van een multivitamine op of het een orthomoleculair supplement is. Deze bevatten over het algemeen hogere hoeveelheden van de best opneembare vorm.

Wat er gebeurt bij slechte kwaliteit supplementen!
Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is goede kwaliteit supplementen te kopen. Als het supplement niet de vorm bevat die ons lichaam goed kan opnemen kan je lichaam de stof als vijand beschouwen. Dit kan je lever belasten en je wilt je lever zoveel mogelijk reinigen en ontgiften. Slechte kwaliteit supplementen kunnen dus eerder een belasting dan een toevoeging zijn.

Door de mens gemaakt
Supplementen komen niet uit de natuur en worden door de mens gemaakt. Het produceren van een goed supplement kost tijd en geld. Het moet keer op keer getest en doorontwikkeld worden. Sommige producten besteden hier nauwelijks tijd aan, waardoor het supplement niet goed kan worden opgenomen door je lichaam. Dit zijn vaak de supplementen die voor lage prijzen in de supermarkt of bij de drogist liggen.

 

Belangrijk om te weten 

Meer is niet altijd beter
Iedere stof bevat een ADH, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Het is belangrijk dat je je hier ook aanhoudt. Als je de ADH langere tijd overschrijdt kan je lichaam de vitamines niet meer opnemen en kun je je lichaam simpel gezegd ‘vergiftigen’. Dit geldt vooral voor de vetoplosbare vitamines zoals vitamine A, D, E en K. Wateroplosbare vitamines zoals de vitamines uit het B-complex en vitamine C plas je weer uit als je hier teveel van binnen krijgt.

Supplementen zijn GEEN vervanging van voeding
Dit is een hele belangrijke. Besef dat het één geen vervanging is voor het ander. De voorkeur ligt uiteraard nog steeds bij de juiste voeding. Voedingsstoffen uit fruit, groente en ander natuurlijk voedsel blijft de beste keuze voor je lichaam. Zorg dat er een goede basis is. Vanuit hier kunnen supplementen zeker een toevoeging zijn.

Gebruik de supplementen consistent
Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen. Het is daarom van belang dat je de supplementen consistent inneemt, zodat het je lichaam zo goed mogelijk ondersteunt.

Vraag advies
En tot slot, vraag advies. Er zijn genoeg professionals die jou kunnen helpen bij het gebruik van supplementen. Ieder lichaam is anders en heeft andere behoeften.

Ontdek meer blogs

Nicole van Foodbenefits

Let’s detox!

Detox.. De kans is groot dat je wel eens
Gratis kennismaking

Mijn favoriete producten!

In deze blog deel ik graag mijn favoriete producten
Nieuwsbrief goede voornemens

Foodbenefits mail #4 Voornemens

2021 was opnieuw een jaar dat we snel achter
Vorige
Volgende

Let op: Mijn advies bevat uitsluitend handvatten voor een gezondere leefstijl en is geen vervanging van medisch onderzoek. Ik ben geen arts en er wordt dus geen diagnose gesteld. Neem bij (acute) gezondheidsklachten óók contact op met uw medisch specialist of huisarts.

Laat je gegevens achter en ontvang mijn gratis download ‘Upgrade je koelkast‘ direct in je inbox. Met deze ingrediëntenlijst wordt het een makkie om je koelkast gezond te vullen.