Direct naar
Huidklachten
Energieklachten
Spijsverteringsklachten

Het belang van voldoende magnesium

Het belang van voldoende magnesium blog Foodbenefits

Magnesium

Wist je dat magnesium onze derde levensbehoefte is na zuurstof en water? Daarnaast is het een mineraal wat je lichaam als één van de eerste ‘verbruikt’ bij stress of zware inspanning. Waar we calcium vaak zien als belangrijk wordt magnesium nog wel eens vergeten. Genoeg redenen dus om er wat extra aandacht aan te besteden. Lees hieronder wat magnesium in je lichaam doet, wat de relatie is met stress, hoe je een tekort herkent, welke voeding rijk is aan magnesium en waar je op moet letten bij suppletie. 

Wat doet magnesium in je lichaam?

Bij iedere beweging die je maakt gaan er kleine elektrische prikkels door je lichaam. Magnesium is erg betrokken bij de prikkeloverdracht en speelt daardoor een belangrijke rol bij het samentrekken en ontspannen van de spieren. Het zorgt ook voor een sneller en beter herstel na het sporten. 

 

Dagelijks vinden er veel chemische reacties in je lichaam plaats. Deze reacties krijgen hulp van zogenaamde enzymen. Magnesium helpt bij de aanmaak van deze enzymen. Het is belangrijk dat er voldoende magnesium in je lichaam aanwezig is, zodat de enzymen optimaal hun werk kunnen doen bij de natuurlijke processen in je lijf. Tot slot speelt magnesium een rol bij de aanmaak van hormonen en de stofwisseling.

 

Magnesium kun je zien als een natuurlijk ontspanningsmiddel. Het zorgt voor ontspanning in je spieren, maar daarnaast ontspant het ook je hersenen. Goed voor de concentratie en gemoedstoestand! 

Magnesium en stress

Bij stress heeft je lichaam magnesium extra hard nodig. In deze periode verbruik je meer. Het is een cirkel. Bij stress zul je minder diep slapen. Om in een diepe slaap te komen is veel magnesium nodig. Tijdens dit proces herselt je immuunsysteem. Er wordt dus ook veel magnesium verbruikt. Aan de andere kant geldt dat hoe lager je magnesiumwaarde is, hoe gevoeliger je bent voor stress. 

Hoe herken je een magnesium tekort? 

Door onder andere fanatiek sporten, bewerkte voeding, veel frisdrank, alcohol, koffie, roken en het gebruik van medicijnen kan een magnesiumtekort optreden. De symptomen die ontstaan zijn veelvoorkomend. Bij één van deze symptomen wil dat dus niet altijd direct zeggen dat je een magnesiumtekort hebt. 

 

  • Spierkrampen en stijve spieren
  • Verminderde concentratie
  • Moeite met inslapen
  • Gevoeligheid voor stress
  • Prikkelbaar en vermoeid
  • Koude handen en voeten
  • Trillend ooglid 
  • Rusteloosheid
  • Hoofdpijn of migraine
  • PMS klachten (menstruatie)

 

Bij een magnesiumtekort kunnen bepaalde processen in je lichaam minder goed uitgevoerd worden. Je lichaam mist dan bepaalde enzymen die helpen bij deze processen. Het moet dan als het ware kiezen waarbij het voorrang geeft aan de essentiële processen in je lichaam. Je kan je hierdoor moe en futloos voelen. 

Welke voeding is rijk aan magnesium?

Net als bij alle andere voedingsstoffen heeft voeding de voorkeur boven suppletie. Uiteraard kan suppletie een goede aanvulling zijn. 

 

Magnesium vind je vooral in groene bladgroente, tarwekiemen, volkoren granen, peulvruchten, bananen, noten en zaden, schelpdieren, avocado’s, havermout en rauwe cacaopoeder. 

Suppletie

Voeding heeft de voorkeur boven suppletie, maar gezien ons huidige levensstijl kan het wel een hele goede aanvulling zijn. Let er bij het kopen op dat het een verbinding betreft. Dit kan bijvoorbeeld magnesiumtauraat, -malaat, -bisglycinaat en -citraat zijn. Dit zijn vormen die door ons lichaam gemakkelijk op te nemen zijn. Het is belangrijk dat het geen magnesiumoxide is. Oxide is zuurstof en werkt niet als een goede transportstof. Als er geen verbinding (zoals tauraat of malaat) achter staat is dit vaak een teken dat het een supplement van slechte kwaliteit is. 

Wil je meer weten over leefstijladvies?

Let op: Mijn advies bevat uitsluitend handvatten voor een gezondere leefstijl en is geen vervanging van medisch onderzoek. Ik ben geen arts en er wordt dus geen diagnose gesteld. Neem bij (acute) gezondheidsklachten óók contact op met uw medisch specialist of huisarts.

Laat je gegevens achter en ontvang mijn gratis download ‘Upgrade je koelkast‘ direct in je inbox. Met deze ingrediëntenlijst wordt het een makkie om je koelkast gezond te vullen.