Eenmalig voedingsadvies

Hoe ik het bij Denise heb aangepakt

'Ik ben helemaal hopeloos iedere dag, want wil normaal eten koken maar weet gewoon niet waar ik goed aan doe.. aardappelen zijn niet goed, rijst is niet goed. Wat dan wel?’
Denise

Voedingsadvies rapport van Denise

Waar kunnen we verbeteren?

Allereerst – aardappelen en zilvervliesrijst zijn goed voor je. Het zijn natuurlijke producten vol goede voedingsstoffen. Denise was de perfecte klant voor het eenmalig voedingsadvies. Ze was al lekker met haar gezondheid bezig, maar ze merkte dat ze vastliep. Door alle informatie die er te vinden is zag ze door de bomen het bos niet meer en dacht: ‘Wat kan en mag ik nog wél eten?’. 

Naast een gezond voedingspatroon wilde ze nog drie kilo kwijt. In theorie zou zo’n 500 kcal onder je energiebehoefte perfect zijn. Ze heeft een actieve baan, wandelt, skate en sport regelmatig. Haar energiebehoefte is ca. 2235 kcal per dag. Een inname van ongeveer 1750 zou er dus voor moeten zorgen dat ze vet verliest. Op basis van het eetschema wat ze had bijgehouden zat ze precies goed. Ze zou haar doel op een bepaald moment gaan halen als ze zo doorgaat. 

Vanuit mijn orthomoleculaire achtergrond wil ik niet alleen maar naar calorie inname kijken. Dit zegt namelijk niet zoveel over de gezondheid van een eetpatroon. Een doel als afvallen staat naar mijn mening los van gezonde levensstijl. Waar liep ze nog meer tegenaan en waar kunnen we verbeteren? 

Uit het eetschema wat Denise had bijgehouden bleek dat ze meerdere kleinere maaltijden op een dag eet. Ik raad altijd aan om te focussen op drie grote maaltijden per dag en deze kun je eventueel aanvullen met tussendoortjes wanneer je lichaam hierom vraagt. Dit is niet noodzakelijk. Mijn advies was om haar hoofdmaaltijden wat te vergroten en te focussen op volledige maaltijden. Hiermee bedoel ik goede koolhydraten met daarbij een eiwitbron en wat goede vetten. Uiteraard wat groente en fruit bij iedere maaltijd. De juiste combinatie zorgt voor een langer verzadigd gevoel. In het rapport heb ik diverse voorbeelden genoemd. 

Ook gaat het vervangen van bewerkte voeding door onbewerkte voeding haar veel voordelen opleveren. Bewerkte producten bevatten meestal weinig tot geen goede voedingsstoffen meer en daarnaast zijn er meer verzadigde vetten aan toegevoegd. Verzadigd vet verhoogd het LDL-cholesterol gehalte wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogd.

Haar omega 3 en omega 6 inname was uit verhouding en de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten ook. Daarnaast eet ze voornamelijk snelle koolhydraten. Hier heb ik tips voor gegevens hoe ze dit zo goed mogelijk kan vervangen. 

Daarentegen was ze goed bezig met fruit en groente. De helft van de week eet ze meer dan 400 gram groente. Het is een mooi streven om dit iedere dag te behalen. Ook drinkt ze gemiddeld 1,5 liter water per dag. 

Gebaseerd op haar doelen heb ik nog een voorbeeld voedingsschema gemaakt inclusief een boodschappenlijstje. Hier kan ze altijd op terugvallen wanneer ze een chaotische week heeft. 

Verder vind je in het adviesrapport een heerlijk vegetarisch recept, een aantal basisrecepten, hoe nu verder? en budgettips.

Haar reactie

‘Ik ben heel blij met je voedingsadvies en heb een aantal dingen meteen verandert in mijn eetpatroon! Ik zou zeker verder met jou aan de slag gaan, omdat alles duidelijk word uitgelegd en je weet precies waar je het over hebt. Plus je doet het met super veel enthousiasme! Top!’

Wil je 1 keer per maand op de hoogte blijven van alles over een gezonde lifestyle en tips & mijn gratis e-book ontvangen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

× Hoe kan ik je helpen?