Direct naar
Huidklachten
Energieklachten
Spijsverteringsklachten

Foodbenefits mail #2 Koolhydraatarm

In deze mail ga ik wat verder in op koolhydraatarm eten. Momenteel erg populair maar wat ik niet zozeer direct zal aanraden. Toch kunnen er ook voordelen aan zitten. Benieuwd wat die voordelen zijn? Lees dan snel verder.Ā 

 

Wat zijn koolhydraten?

Koolhydraten (of suikers/ glucose) vallen samen met eiwitten en vetten onder de macronutriƫnten en macronutriƫnten geven je onder andere energie. Koolhydraten zijn van deze drie de belangrijkste brandstof voor het lichaam. Je vindt ze onder andere in brood, pasta, peulvruchten, rijst, aardappelen, koekjes, pizza, gedroogd fruit of gewoon suiker.

Als je hebt gegeten worden de koolhydraten tijdens de spijsvertering omgezet in glucose. De glucose wordt via de darmen opgenomen in het bloed waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Vervolgens maakt het lichaam het hormoon insuline aan om de bloedsuikerspiegel re reguleren.

Grote kans dat je wel is hebt gehoord van snelle en langzame koolhydraten. De snelle variant is vezelarm en wordt snel in het bloed opgenomen. Je bloedsuikerspiegel schommelt enorm. Hierdoor ervaar je een piek en vervolgens een dip in je energie. Snelle koolhydraten vind je onder andere in witte pasta of brood, koekjes en pizza.

De langzame variant zit vol vezels die ervoor zorgen dat de glucose langzaam in het bloed wordt opgenomen. Dit zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en een steady energiegevoel gedurende de dag. Je snapt natuurlijk wel welke variant je inderdaad beter ‘arm’ kan eten en welke variant je juist moet eten voor genoegĀ energie.

Helaas eten veel mensen te veel en/ of juist de verkeerde koolhydraten. Koolhydraatarm eten is daarom erg populair. Het is wel van groot belang dat je je goed inleest om de juiste voordelen uit deze levensstijl te halen.

 

De voordelen van koolhydraatarm eten

– In Nederland eten we vaakĀ de snelle variant. Snelle koolhydraten wil je eigenlijk zoveel mogelijk vermijden. Meestal zitten er in deze voedingsmiddelen weinig goede voedingsstoffen meer en de snelle koolhydraten zorgen voor een schommelende bloedsuikerspiegel. Door in het algemeen je koolhydraatinname te verlagen zorg je er dus ook voor dat je minder verkeerde koolhydraten binnen krijgt.- De kans is groot dat je wat zal afvallen als je koolhydraatarm gaat eten. Echter koolhydraten zijn niet de boosdoener als je aankomt en dus ook niet de reden dat je afvalt. Je gaat waarschijnlijkĀ anders eten. Bepaalde producten laat je staan en vervang je (onbewust) door producten met minder calorieĆ«n. Zo zal je een wrap misschien vervangen door een blad sla en in plaats van cola drink je een glas water. Je energie inname wordt daardoor lager dan voorheen en dit zorgt ervoor dat je afvalt.

– Als je op de juiste manier koolhydraatarm gaat eten zul je waarschijnlijk meer groente binnenkrijgen. Meestal wordt pasta en rijst bijvoorbeeld vervangen door bloemkoolrijst en courgetti. Of je eet een salade in plaats van brood. Alleen maar fijn want zo kom je makkelijker aan de 500 gram groente per dag. Het is daarnaast wel erg belangrijk dat je koolhydraten blijft eten voor voldoende energie, maar eet dan uiteraard wel de langzame variant.

 

De nadelen van koolhydraatarm eten

– Koolhydraten is de voornaamste energiebron voor je lichaam. In tegenstelling tot andere delen van het lichaam draaien de hersencellen zelfs alleen op glucose. Het is daarom erg belangrijk om niet langdurig alle koolhydraten te skippen. Focus liever op de juiste koolhydraten om je lichaam zo te voorzien van genoeg energie.

– Het kan je relatie met voeding verstoren. Koolhydraten hebben niet altijd eenĀ goed imago en zoals je hierboven leest is dit volledig onterecht. Soms gaan mensen minder of geen fruit eten vanwege de koolhydraten (fruitsuikers). Fruit is alleen het laatste wat je moet vermijden wanneer je wilt afvallen of een gezondere levensstijl wilt creĆ«ren. Fruit zit zo boordevol goede voedingsstoffen en daarnaast zit in fruitĀ veel vezels waardoor de suikers langzaam in het bloed worden opgenomen. Zie dus niet de koolhydraten an sich als boosdoener maar verdiep je in welke de juiste zijn en hoe je ze het beste kunt eten.

–Ā De hersenen verbruiken maar liefst 20% van je totale energievoorziening. De cellen kunnen geen andere brandstof verbruiken dan glucose in tegenstelling tot andere cellen in je lichaam. Deze andere cellen kunnen ook energie halen uit eiwitten en vetten (echter blijft glucose (koolhydraten) de belangrijkste bron). Glucose is dus ontzettend belangrijk voor onder andere je concentratievermogen en gemoedstoestand.

– Daarnaast blijkt uitĀ onderzoek dat glucoseĀ de aanmaak van het gelukshormoon serotonine verhoogt. Serotonine zorgt ervoor dat je goed in je vel zit. Als je extreem koolhydraatarm gaat eten vergroot je dus de kans op depressie, angst en prikkelbaarheid.

– Als je start met koolhydraatarm eten zul je minder vocht vasthouden dan voorheen. Dit is dan ook de reden dat je in het begin veel kilo’s zult verliezen. Dit is echter alleen vocht en als je echt vrijblijvend wilt afvallen zul je moeten focussen op vetverlies. Een onpopulair feitje – vetverlies duurt lang! Dus focus je liever op een gezondere levensstijl, dan volgt je gewicht daarna vanzelf. Zodra je namelijk weer meer koolhydraten zal eten zal je lichaam meer vocht vasthouden en zal je weer sneller in gewicht aankomen.

 

Mijn visie op koolhydraatarm eten

Koolhydraatarm eten kan zeker voordelen hebben voor het lichaam, maar zie het niet als een wondermiddel om af te vallen. In het begin is het vooral vocht wat je verliest en koolhydraten an sich zijn niet de boosdoener als je aankomt. Je totale energie inname en -verbruik speelt hier nog altijd de belangrijkste rol (meer of minder eten dan je verbruikt zorgt ervoor dat je aankomt of afvalt).

Daarnaast zijn koolhydraten ontzettend belangrijk voor het lichaam, dus skip ze nĆ³Ć³it voor een langere periode. Focus je liever op de juiste koolhydraten zoals fruit, groente, quinoa, volkoren boterham, volkoren cracker, volkoren pasta, zilvervliesrijst, (zoete) aardappel en peulvruchten. Dit zijn natuurlijke of minder bewerkte producten waarin naast koolhydraten ook veel goede voedingsstoffen zitten.

Toch kan je totale inname verminderen zeker geen kwaad, omdat je hiermee ook je inname van de slechtere koolhydraten vermindert. Besef je alleen wel dat koolhydraten niet slecht zijn en ze veel goeds voor je lichaam kunnen doen mits je de juiste eet!

Als je aan de slag wilt met een gezondere levensstijl raad ik je aan om je niet te focussen op het skippen van koolhydraten, maar juist op het vervangen van bewerkt voedsel door onbewerkt voedsel. Voeg juist meer groente en fruit toe (zo’n 500 gram per dag) en zorg voor volledige maaltijden met koolhydraten, eiwitten en goede vetten.

Ontdek meer blogs

Nicole van Foodbenefits

Let’s detox!

Detox.. De kans is groot dat je wel eens
Gratis kennismaking

Mijn favoriete producten!

In deze blog deel ik graag mijn favoriete producten
Nieuwsbrief goede voornemens

Foodbenefits mail #4 Voornemens

2021 was opnieuw een jaar dat we snel achter
Vorige
Volgende

Let op: Mijn advies bevat uitsluitend handvatten voor een gezondere leefstijl en is geen vervanging van medisch onderzoek. Ik ben geen arts en er wordt dus geen diagnose gesteld. Neem bij (acute) gezondheidsklachten Ć³Ć³k contact op met uw medisch specialist of huisarts.

Laat je gegevens achter en ontvang mijn gratis download ‘Upgrade je koelkast‘ direct in je inbox. Met deze ingrediĆ«ntenlijst wordt het een makkie om je koelkast gezond te vullen.