Waarschijnlijk voel je je in de zomer veel energieker dan in de winter. Dit kan zo’n groot verschil zijn dat je in de herfst en winter last krijgt van de welbekende winterdip. Denk aan moodswings, extreem vermoeid, lager libido, koud hebben, weinig emotie voelen, prikkelbaar, ‘s ochtends moeilijk kunnen opstaan en weinig motivatie hebben om iets te ondernemen.Â
Heel vervelend, maar weet dat je hier veel aan kunt doen! In deze mail deel ik een aantal tips met je.Â
Go with the flow
Klein feitje – de herfst en winter komen ieder jaar terug. Het zou zonde zijn als je deze periode aan het klagen bent over het weer, de donkere dagen en de kortere avonden. Toch? Het duurt immers een halfjaar lang. En daarom – go with the flow en omarm het seizoen!
De herfst is een prachtig seizoen en staat in het teken van loslaten. De bomen verkleuren langzaam en laten hun bladeren vallen. Ga is naar het bos en maak er een fijne wandeling zonder muziek of telefoon. Neem alles goed in je op wat je ziet en ik weet zeker dat je de schoonheid van dit seizoen meer gaat waarderen.
We zijn gewend om het hele jaar ‘aan’ te staan. Zowel in de zomer als in de winter maken we dezelfde uren op werk, staan we dezelfde tijd op en gaan we rond hetzelfde tijdstip naar bed. Als je kijkt naar de verschillende seizoenen zou het in mijn ogen veel beter zijn om ons leven hier wat meer op af te stemmen. Maar goed, ik zie dit niet snel gebeuren in de Westerse Wereld dus dan moeten we er zelf maar het beste van maken met waar we wél invloed op hebben.
Wat kun je concreet doen?
✨ Zorg voor een fijne ochtend- en avondroutine. En belangrijk! Geen telefoon een uur na het opstaan en een uur voor het slapengaan. Zet je wekker dit seizoen wat eerder dan normaal zodat je ruim de tijd hebt en alles op je gemak kunt doen. Wen rustig aan het licht, zet kaarsjes aan, neem een fijne douche en smeer je uitgebreid in met een lekkere bodylotion.
✨ Ga ‘s ochtends naar buiten nog voordat je je telefoon gebruikt. Buitenlicht verlaagt de melatonine en verhoogt de cortisol wat ervoor zorgt dat je wakker wordt en alert bent. Doe ‘s avonds hetzelfde – maak een avondwandeling en zorg een uur voor je gaat slapen voor minder kunstmatig licht. Doe kaarsjes aan en leg je telefoon weg. Zo wordt je lichaam klaargemaakt voor de nacht en gaat het melatonine aanmaken. Dit zorgt voor een diepere en betere slaap. Blauw licht van je telefoon blokkeert dit waardoor je dag- en nachtritme verstoord kan raken.
✨ Trek jezelf wat meer terug. De herfst staat voor loslaten en de winter voor rust in tegenstelling tot de lente en zomer waarin we meer energie hebben om te presteren en door te gaan. Maak hier gebruik van. Pak meer ‘me-time’ de komende maanden. Lees een boek met een dekentje op de bank, bak een lekkere bananenbrood in de keuken of gun jezelf een massage. Het mag allemaal!
Wat kun je verder doen?
🌱 Let op je voeding! Zorg zeker in de winter voor 2 stuks fruit per dag en minimaal 300 gram groente. Eet en drink verwarmende producten zoals een verse gemberthee, heerlijke pompoencurry’s, een soepje of een warm havermoutje met kaneel. Haal je maaltijden op tijd uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen of warm even kort op.
🌱 Zorg voor een vast slaapritme en pak wat extra uurtjes deze twee seizoenen. De dagen zijn korter en onze energie is lager. Geef hier aan toe door wat eerder naar bed te gaan. Zelf slaap ik meestal tussen 10 en 11 uur en sta ik tussen 6 en 7 op.
🌱 Optimaliseer je darmgezondheid. Wist je dat het gelukshormoon serotonine voor 90% in de darmen wordt aangemaakt? Het is daarom des te belangrijker om er extra lief voor te zijn. Naast de aanmaak van neurotransmitters en hormonen zorgen de darmen ook voor een heel groot deel voor een sterk immuunsysteem. In de herfst en winter kan ons immuunsysteem wel een extra boost gebruiken.
🌱 Een andere manier om je geluksstofjes te boosten is knuffelen! Dus knuffel erop los dit seizoen met je dierbaren. Minimaal 20 minuten zorgt al voor de aanmaak van oxytocine.
Supplementen
Als je mij volgt op Instagram weet je dat ik fan ben van kwalitatieve supplementen. Zelf slik ik dagelijks de basis en vul dit aan met supplementen die mij op dat moment ondersteunen. Uiteraard is dit puur een aanvulling op en zorg ik wél voor voldoende voedingsstoffen uit de voeding.
Vitamine D
Haal de zon uit een potje. In de maanden september tot en met mei is de zon in Nederland niet sterk genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Daarnaast komen we veel te weinig buiten en werken we veelal binnen. Het voorraadje vitamine D wat je in de zomer opbouwt is aan het einde van het jaar er echt doorheen. Het is daarom geen luxe maar meer een noodzaak om de zon deze maanden uit een potje te halen.
Deze variant van Vitakruid is een goed kwalitatief supplement die je helpt je vitamine D status te optimaliseren. Vitamine D is naast een vitamine ook een hormoon. Te weinig vitamine D kan onder andere invloed hebben op je immuunsysteem, huidproblemen zoals psoriasis en eczeem en het vergroot de kans op depressies.
Gebruik
Neem iedere ochtend of avond twee tot drie druppels (dit is 50 tot 75 mcg). Druppel het op je vinger en lik het op, doe het op een lepeltje of op je cracker. Houd je aan de aanbevolen dosis want van vitamine D wil je niet teveel in één keer binnenkrijgen. Weet ook dat je bij bloedverdunners of stollingsklachten geen vitamine K2 mag. Neem in dit geval contact op voor een alternatief.
Als je daarnaast een goede multivitamine slikt (deze van Vitakruid bijvoorbeeld) met 25 mcg vitamine D mag je het houden bij 2 druppels.
Magnesium Tauraat
Voor een goede opname van vitamine D3 is magnesium nodig. Deze variant Magnesium Tauraat is erg geschikt voor de winter. Magnesium is bij meer dan 300 processen in het lichaam betrokken en het is dé grootste energieleverancier voor onze cellen. Deze vorm zorgt vooral voor een diepe slaap en rust in je hoofd.
Gebruik
Neem ‘s avonds twee capsules bij de maaltijd. Het liefst 2 – 3 uur voor het slapengaan zodat het de tijd heeft om in te werken.
Gebruik ‘FOODBENEFITS10’ bij het afrekenen voor 10% korting op de supplementen.Â
Let op! Slik je medicijnen of twijfel je of het gebruik van supplementen voor jou geschikt is? Laat dit dan altijd checken door een professional. Neem in dit geval contact op met mij, je arts of een gespecialiseerd apotheker.Â