Direct naar
Huidklachten
Energieklachten
Spijsverteringsklachten

Zeven mogelijke oorzaken van acne

Zeven mogelijke oorzaken van acne blog Foodbenefits

Acne kan erg vervelend zijn. Zowel fysiek kan het ongemak geven zoals jeuk en pijn als dat het invloed kan hebben op je zelfbeeld. Acne ontstaat door verstopte en ontstoken talgkliertjes. In het gezicht, op de rug en op de schouders zitten de meeste talgkliertjes. Hier komt acne dan ook het meeste voor.

De verstopte en ontstoken talgkliertjes ontstaan door een verhoogde talgaanmaak. Door extra talg vinden bacteriën het een fijne plek om te zijn waar ze een ontsteking veroorzaken. De aanmaak van talg wordt geregeld door ‘androgenen’. Androgenen zijn hormonen. Je kan door verschillende redenen meer androgenen aanmaken of je kunt er gevoeliger voor zijn. De vraag is natuurlijk waarom dit zo is. Hieronder zeven mogelijke oorzaken van jouw acne.

Schommelende bloedsuikerspiegel

Een schommelende bloedsuikerspiegel wordt veroorzaakt door onder andere te veel en te vaak (snelle) suikers eten. Je maakt dan meer hormonen zoals insuline en IGF-1 aan. Beide hormonen stimuleren de talgproductie.

Laaggradige ontstekingen

Laaggradige ontstekingen hebben invloed op de bloedsuikerspiegel en kunnen zorgen voor een hogere talgaanmaak.

Te veel IGF-1 uit voeding

IGF-1 stimuleert de talgproductie. Met name zuivel zoals melk, yoghurt en kaas bevat IGF-1 en krijg je dus binnen via de voeding. Te veel zuivel kan acne veroorzaken.

Stress

De hormonen die je lichaam aanmaakt bij stress hebben invloed op de talgproductie.

Hormoonverstorende stoffen

Hormoonverstorende stoffen uit de omgeving kunnen zorgen voor een verhoogde talgproductie. Denk bijvoorbeeld aan plastic.

Ontgifting

De lever (ons belangrijkste ontgiftingsorgaan) heeft een heleboel taken, waaronder het afbreken van hormonen. Wanneer dit niet goed gebeurt blijven de androgenen te lang in de bloedbaan en dit verhoogt de talgproductie.

PCOS

Tot slot kan PCOS acne veroorzaken. Wanneer je dit vermoeden hebt adviseer ik je om er samen met een specialist naar te kijken.

Naast dat deze zeven oorzaken acne kunnen veroorzaken is het ook belangrijk dat de huid goed kan én mag herstellen. Het aanmaken van nieuwe huidcellen is een proces in jouw lichaam dat de hele dag doorgaat. Hier heeft het lichaam voedingsstoffen voor nodig. Denk aan eiwitten, vetzuren en vitamines en mineralen zoals vitamine A, een aantal B-vitamines, vitamine D, zink en meer. Zonder voldoende voedingsstoffen kan de huid niet goed herstellen en dit heeft dus alles met voeding te maken. 

Ten tweede heeft de huid misschien wel de juiste voedingsstoffen, maar mág de huid niet omdat andere processen voorrang hebben. In de basis hebben we voldoende brandstof voor alle dagelijkse processen. Echter, in sommige situaties is dit niet voldoende en geeft je lichaam automatisch voorrang aan andere organen en processen. Ik heb het over de ‘Big Three’ - de hersenen (bij stress), het immuunsysteem en de spieren. Als deze organen en systemen veel energie vragen heeft de huid minder prioriteit. De huid gaat dan in slaapstand. Dit wordt allemaal hormonaal geregeld. De hormonen zeggen tegen de huidcellen ‘Doe jij nu maar even niets. De brandstof is nodig voor onze vrienden de hersenen en immuuncellen.’

Het gaat dus bij acne niet altijd om een huidprobleem. Vaak gaat het om een tekort aan voedingsstoffen, een overbelast immuunsysteem of een stressprobleem.

Ervaar je acne en vind je dit interessant? Vraag dan hier mijn gratis e-gids over acne aan. 

Wil je meer weten over leefstijladvies?

Let op: Mijn advies bevat uitsluitend handvatten voor een gezondere leefstijl en is geen vervanging van medisch onderzoek. Ik ben geen arts en er wordt dus geen diagnose gesteld. Neem bij (acute) gezondheidsklachten óók contact op met uw medisch specialist of huisarts.

Laat je gegevens achter en ontvang mijn gratis download ‘Upgrade je koelkast‘ direct in je inbox. Met deze ingrediëntenlijst wordt het een makkie om je koelkast gezond te vullen.