Vijf stressmanagementtechnieken

Vijf stressmanagementtechnieken Foodbenefits

Stress kunnen we op allerlei manieren ervaren. Denk aan eindeloze to do’s, geen tijd voor jezelf hebben, jezelf teveel druk opleggen, onverwerkte trauma’s, suikers, fastfood, social media, financiële stress, angsten, relatieproblemen, willen voldoen aan verwachtingen van anderen en daarmee jezelf vergeten en ga zo maar door.

Stress is dus een onvermijdelijk onderdeel van het moderne leven geworden. Toch is het beheersen ervan cruciaal voor jouw gezondheid. Altijd op standje ‘aan’ staan wordt ons lichaam en brein namelijk écht niet blij van. In deze blog deel ik vijf technieken om je stress beter te kunnen managen. 

Diepe ademhaling

Ademhalingsoefeningen zijn een eenvoudige maar krachtige manier om stress te verlagen. Neem dagelijks 5 tot 30 minuten de tijd om diep in te ademen door je neus, je adem even vast te houden, en dan rustig uit te ademen via je mond. Dit helpt je zenuwstelsel te kalmeren en geeft je een moment van rust in alle hectiek. Ook heel belangrijk voor een goede spijsvertering! 

Grip op je planning

Dit heeft voor mij goed geholpen om mijn zenuwstelsel te kalmeren. Een chaotische agenda kan namelijk flinke stress veroorzaken. Niet te veel plannen op een dag en realistische doelen stellen kan dan helpen. Jezelf twee belangrijke to do’s geven en daarop focussen in plaats van een hele onrealistische lijst waarvan je weet dat je het toch niet af krijgt. Prioriteer en verdeel grote taken in kleinere stappen. Een georganiseerde planning helpt niet alleen om stress te verminderen, maar geeft je ook een gevoel van voldoening wanneer je taken afvinkt.

Plan 20 minuten per dag voor jezelf

Het is makkelijk om jezelf te verliezen in de dagelijkse drukte. Toch is het essentieel om tijd voor jezelf te nemen. Reserveer dagelijks minstens 20 minuten om iets te doen waar je van geniet. Denk aan het lezen van een boek, naar buiten voor een wandeling, luisteren naar muziek (Tip! Luister naar Binaural Beats), bel met een vriendin of staar voor je uit met een lekkere kop thee. Het geeft je een welverdiende adempauze en helpt stress te verminderen.

Meditatie en mindfulness

Meditatie en mindfulness zijn krachtige technieken om je geest te kalmeren en je aandacht te richten op het heden. Reserveer dagelijks wat tijd om te mediteren of mindfulness-oefeningen te doen. Het helpt niet alleen stress te verminderen, maar verbetert ook je algehele mentale welzijn.

Progressieve spierontspanning

Met deze techniek aan- en ontspan je verschillende spiergroepen in je lichaam. Begin met je tenen en werk omhoog naar je gezicht. Dit helpt fysieke spanning los te laten en bevordert ontspanning. Probeer maar eens voor je gaat slapen je gezicht te ontspannen. Dan merk je pas hoeveel spanning er op deze spieren staan! 

Deze vijf technieken kunnen je helpen je zenuwstelsel te kalmeren en stress te verminderen. Experimenteer met verschillende methoden en ontdek welke het beste bij je passen. 

Wil je meer weten over leefstijladvies?

Laat je gegevens achter en ontvang mijn gratis download ‘Upgrade je koelkast‘ direct in je inbox. Met deze ingrediëntenlijst wordt het een makkie om je koelkast gezond te vullen.