Direct naar
Huidklachten
Energieklachten
Spijsverteringsklachten

Verhouding essentiële vetten omega 3 : 6

Verhouding omega 3 : 6 blog Foodbenefits

Omega 3 : Omega 6

Eén van de macronutriënten die je lichaam nodig heeft zijn vetten. Ze zijn belangrijk voor het opnemen van de vetoplosbare vitamines, aanmaak van hormonen en bescherming van de organen. Omega 3 en 6 zijn essentiële vetzuren. Dit betekent dat je lichaam ze nodig heeft, maar ze niet zelf kan aanmaken. Je moet ze via de voeding binnenkrijgen. Hieronder lees je meer over de verhouding tussen omega 3 en omega 6 en waarom dit belangrijk is voor een gezond en sterk lichaam. 

Wat zijn de essentiële vetzuren omega 3 en omega 6?

De vetzuren omega 3 en 6 zijn onmisbaar voor het lichaam. Ze maken deel uit van de celmembraan en beschermen daarmee de lichaamscel tegen invloeden van buitenaf. Daarnaast houden ze de celwanden soepel en doorlaatbaar voor het opnemen van goede voedingsstoffen en ze spelen een rol bij de aanmaak van hormonen. Tot slot is DHA (valt onder de omega 3-groep) een belangrijke bouwsteen van de hersenen en dus erg belangrijk bij de groei en ontwikkeling. Omega 3 bestaat uit drie soorten vetzuren, namelijk ALA, EPA en DHA. Het lichaam kan ALA zelf omzetten in EPA en DHA. Uit onderzoek blijkt dat verlaagde waardes aan EPA en DHA voorkomt bij psychische aandoeningen zoals depressie, ADHD en schizofrenie. DHA heeft daarnaast een gunstig effect op hart- en vaatziekten. 

In welke voedingsmiddelen zit omega 3 en omega 6?

Omega 3 vind je onder andere terug in plantaardige oliën zoals lijnzaadolie en raapzaadolie, walnoten en vette vis. Omega 6 zit onder andere in zonnebloemolie en dieetmargarines. 

Hoe zit het met de verhouding tussen beide vetzuren?

Omega 6 zit in heel veel voedingsmiddelen verwerkt waardoor we er in de Westerse wereld over het algemeen meer dan genoeg van binnenkrijgen. Om je een beeld te geven is de verhouding 3 : 1 voor omega 6 : omega 3 een goede balans. Momenteel ligt deze verhouding in de Westerse wereld op 10 : 1 tot zelfs 30 : 1. Omega 6 werkt naast bovenstaande functies ook ontstekingsbevorderend. Omega 3 werkt ontstekingsremmend. Dit is waarom de verhouding tussen beide zo ontzettend belangrijk is. Als je lichaam uit balans is zullen er sneller ontstekingen ontstaan die een rol kunnen spelen bij ziektes zoals obesitas, diabetes, alzheimer, reuma en kanker. 

Wat kun je doen om de essentiële vetzuren in balans te houden? 

Verhoog je omega 3 inname door dagelijks een handje ongebrande en ongezouten noten en twee keer per week een portie vette kwaliteits vis te eten. Ook lijnzaad en zeegroente zoals zeekraal en zeewier zijn belangrijke omega 3-bronnen. Als je geen vis eet of hier niet genoeg van binnenkrijgt is het aan te raden om een capsule met EPA en DHA te nemen. Verlaag aan de andere kant je omega 6-inname. Omega 6 komt voor in zonnebloemolie wat in veel bewerkte voedingsmiddelen verwerkt zit waaronder kant-en-klare producten, margarine, koekjes en chips. Door enerzijds je omega 3-inname te verhogen en anderzijds je omega 6-inname te verlagen zal je lichaam meer in balans zijn. 

Hoe kun je controleren of de vetzuren in balans zijn?

Het is goed om 1 a 2 keer per jaar je vetzuren balans te laten controleren. De verhoudingen en waarden kunnen getest worden via het bloed. 

Dit kun je onder andere doen middels deze bloedtest (thuis af te nemen en eventueel te combineren met een los consult met mij) of plan een vrijblijvende kennismaking in.

Wil je meer weten over leefstijladvies?

Let op: Mijn advies bevat uitsluitend handvatten voor een gezondere leefstijl en is geen vervanging van medisch onderzoek. Ik ben geen arts en er wordt dus geen diagnose gesteld. Neem bij (acute) gezondheidsklachten óók contact op met uw medisch specialist of huisarts.

Laat je gegevens achter en ontvang mijn gratis download ‘Upgrade je koelkast‘ direct in je inbox. Met deze ingrediëntenlijst wordt het een makkie om je koelkast gezond te vullen.